Geschiedenis van Trentodoc

  Trentodoc is de oudste metodo classico mousserende wijn van Italië.

  Metodo classico in Trentino

  Al in 1902 werden de eerste stappen gemaakt om mousserende wijnen op de klassieke methode te produceren in Trentino. De pionier in 1902 was Giulio Ferrari, toen 23 jaar oud en zijn eerste batch metodo classico wijnen bestond uit 200 flessen. Ferrari is nog steeds één van de grootste wijnmakers in de regio.

  Hoewel dit het algemeen geaccepteerde begin is van Trentodoc mousserende wijnen, zijn er zelfs aanwijzingen gevonden voor een mousserende wijn uit Calliano (ook één van de huidige gemeenten binnen Trentodoc gebied) die op de klassieke methode werd geproduceerd in 1899. Deze wijn werd geproduceerd door Arminio de Valentini en werd toen simpelweg ‘Champagne Valentini’ genoemd – in die tijd was het nog iets eenvoudiger om onder de radar van de advocaten van de Champagne appellatie te blijven.

  Ferrari is lang dé speler gebleven op het gebied van mousserende wijnen in Trentino; pas in 1964 werd de tweede wijnmakerij gestart (Equipe 5) die zich bezig ging houden met mousserende wijnen. Daarna volgden er snel meer. Vaak waren dit bestaande wijnmakerijen die, geïnspireerd door het succes van mousserende wijnen op de klassieke methode, ook mousserende wijnen zijn gaan produceren naast stille wijnen.

  Ook vandaag de dag zijn er veel wijnmakerijen die zowel rode en witte, als Trentodoc wijnen produceren. Bellaveder is zo’n wijnmakerij die ook grote successen oogst met zijn stille wijnen. Opera is wel volledig gericht op mousserende wijnen.

  San Michele en Trentodoc

  In 1874 werd een plan goedgekeurd om in San Michele all’Adige een school te creëren, die als doel had om landbouw in het algemeen en wijnbouw in het bijzonder te ontwikkelen. Kwaliteit en over grenzen heen kijken werd hier centraal gesteld en deze twee kenmerken hebben voor wijnen uit Trentino grote stappen voorwaarts opgeleverd.

  Edmund Mach, de eerste directeur van het instituut heeft ervoor gezorgd dat er een grote diversiteit aan verschillende druivensoorten als experiment werden aangeplant. Deze experimenten zijn bij succes op grotere schaal doorgezet en dit verklaart de grote diversiteit van druivenrassen in Trentino. Ook Giulio Ferrari en de vijf oprichters van de eerder genoemde ‘Equipe 5’, hebben gestudeerd aan het instituut van San Michele all’Adige.

  Ook vandaag de dag speelt deze school nog een belangrijke rol in de ontwikkeling van wijnbouw en kwaliteit in Trentino. Ook Bellaveder werkt bijvoorbeeld nauw samen met deze school.

  Trentodoc

  Staat voor mousserende wijnen uit Trentino, gemaakt volgens de 'Metodo Classico'. Dit betekent dat de wijnen een tweede vergisting ondergaan in de fles, net als bij bijvoorbeeld franciacorta of champagne.