Over de wijnregio Trentino

  Trentodoc wordt gemaakt in Trentino, een belangrijke Italiaanse wijnregio aan de voet van de Dolomieten. Al in 1902 werden de eerste stappen gemaakt om mousserende wijnen op de klassieke methode te produceren in Trentino. Meer weten over de geschiedenis van Trentino en mousserende wijnen? Kijk bij de pagina geschiedenis.

  Wijnregio Trentino

  Wijnregio Trentino is zeker niet alleen bekend vanwege Trentodoc mousserende wijnen. Trentino is een uitstekend gebied voor verschillende druivensoorten vanwege de hoge ligging van de wijngaarden, steile hellingen, de krachtige windstromen en een grote diversiteit aan bodems.

  Trentino heeft ook autochtone druiven zoals Nosiola. Bekende rode wijnen uit Trentino zijn Marzemino en Teroldogo. Ook Müller Thurgau doet het goed in Trentino.

  De juiste omstandigheden

  Trentodoc heeft de juiste papieren voor metodo classico mousserende wijnen. De hoogte van de wijngaarden en de resulterende temperatuurverschillen tussen dag en nacht en altijd aanwezige windstromen zorgen voor een goed ontwikkeling van de zuurgraad in de druiven; één van de belangrijkste voorwaarden voor kwaliteit en stabiliteit van mousserende wijnen die op de klassieke methode worden gemaakt.

  Geografisch gezien kun je zelfs uitrekenen dat Trentino een goede plek is voor mousserende wijnen. Een betrouwbare schatting in geografie is dat je voor elke breedtegraad die je richting warmere klimaten gaat, je 160-170 naar boven moet verplaatsen om dezelfde klimatologische condities aan te treffen. Nu is het is algemeen geaccepteerd dat de Champagne regio uitstekende omstandigheden biedt om mousserende wijn te produceren. Het hart van Champagne, Epernay, ligt op 100 meter hoogte op de 49e parallel. Trentino ligt op de 46e parallel en dus tref je hier tussen 500 en 700 meter boven de zeespiegel dezelfde klimatologische omstandigheden als in Epernay.

  De volledige regio

  Voor de liefhebber. Trentodoc komt mag in de volgende gemeenten worden gemaakt:

  Ala, Albiano, Aldeno, Arco, Avio, Besenello, Bleggio inferiore, Bleggio superiore, Borgo Valsugana, Brentonico, Calavino, Caldonazzo, Calliano, Carzano, Castelnuovo, Cavedine, Cembra, Cimone, Civezzano, Dorsino, Drena, Dro, Faedo, Faver, Garniga, Giovo, Grumes, Isera, Ivano Fracena, Lasino, Lavis, Levico, Lisignago, Mezzocorona, Mezzolombardo, Mori, Nago-Torbole, Nave S.Rocco, Nogaredo, Nomi, Novaledo, Ospedaletto, Padergnone, Pergine Valsugana, Pomarolo, Riva del Garda, Roncegno, Roverè della Luna, Rovereto, San Michele all’Adige, Scurelle, Segonzano, Spera, Spormaggiore, Stenico, Storo, Strigno, Telve, Telve di sopra, Tenna, Tenno, Terlago, Terragnolo, Ton, Trambileno, Trento, Valda, Vallarsa, Vezzano, Vigolo Vattaro, Villa Agnedo, Villa Lagarina, Volano en Zambana.

  Trentodoc

  Staat voor mousserende wijnen uit Trentino, gemaakt volgens de 'Metodo Classico'. Dit betekent dat de wijnen een tweede vergisting ondergaan in de fles, net als bij bijvoorbeeld franciacorta of champagne.