Over verschillende typen Trentodoc

trentodoc brut trentodoc nature trentodoc rosé

Typen Trentodoc

Trentodoc is altijd een mousserende wijn die is gemaakt op de klassieke methode. Meer over de 'metodo classico' in het algemeen vind je op de pagina over productiemethode.
Trentodoc wijnen zijn er in verschillende typen. Het is belangrijk om meer te weten over de juiste typen om de juiste keuze te maken voor jouw smaak.

Brut

Algemeen genomen staat Brut voor een restsuikergehalte to 12 gram/liter. Dit is voor mousserende wijnen die op de klassieke methode worden gemaakt veruit de meest voorkomende variant. En met goede reden: de toevoeging van een kleine hoeveelheid suiker in zorgt voor rondere en toegankelijkere wijnen, terwijl de wijn droog en puur genoeg blijft.

Brut betekent is letterlijk afgeleid van ‘grof’ en deze naam is bedacht toen wijnmakers op zoek waren naar een naam voor een nog drogere variant dan ‘Extra Dry’. Inmiddels is Brut dus de standaard geworden voor restsuiker binnen mousserende wijnen die op de klassieke methode worden gemaakt: het past bij de smaak van deze tijd (in het verleden werd champagne bijvoorbeeld veel zoeter gedronken).

Pas dosé/nature

Pas dosé betekent ‘niet gedoseerd’. Dit betekent dat de ‘liquer d’expedition’ – het mengsel van wijn en suiker dat wordt toegevoegd aan het einde van het metodo classico proces – alleen wijn is en dus geen suiker bevat. Pas dosé wordt ook wel ‘nature’ of ‘dosaggio zero’ genoemd. In dit type wijnen komt als beste de expressie van de druiven zelf naar voren. Het is dan ook erg belangrijk bij niet-gedoseerde wijnen dat de wijn perfect gemaakt is. Suiker functioneert over het algemeen als tegengewicht van de zuren in de wijn en dat maakt dat pas dosé wijnen vaak hoog in de zuren zijn en dus vaak worden besteld door de ervaren wijndrinker.

Rosé

Metodo classico Rosé mousserende wijnen kunnen op twee manieren worden geproduceerd. Deze twee methoden heten assemblage en maceration of saignée. Assemblage is binnen champagne veruit de meest gebruikte methode. Hierbij wordt na de eerste (alcoholische) vergisting, rode wijn toegevoegd aan de cuvée die vervolgens de fles ingaat voor de tweede vergisting. De witte wijn en rode wijn worden dus aan het einde van de eerste vergisting geassembleerd, vandaar de term assemblage.

Maceration betekent dat direct na het persen van de druiven, de schillen van de blauwe druiven kort meevergisten met de most. Hierdoor kleurt de most. De intensiteit van de kleur wordt bepaald door het aantal uren schilcontact met de most. Vervolgens vindt de eerste vergisting plaats waarbij de basiswijn dus ook al een rosé. Dit is overigens ook de manier waarop je normaal gesproken een rosé wijn maakt. In Frankrijk wordt deze methode vaak ‘Saignée’ genoemd.

Rosé op de maceration methode maken is moeilijker omdat je verder vooruit moet denken en niet de kans krijgt om na de eerste vergisting de ontwikkeling nog eens kritisch te bekijken. Maceration is echter wel de betere methode als deze goed wordt toegepast – het levert wijnen op die harmonieuzer en gebalanceerder zijn - en de beste rosé mousserende wijnen zijn in de meeste gevallen gemaakt op deze manier.

Extra Brut

Wijnen met minder dan 6 gram per liter restsuiker mag je Extra Brut noemen: één categorie droger dan Brut dus. Overigens is het de keus van de wijnmaker hoe hij een wijn noemt met bijvoorbeeld een suikergehalte van 5 gram per liter: Extra Brut is toegestaan omdat het minder is dan 6 gram per liter, maar Brut mag ook omdat 5 gram ook minder is dan 12 gram per liter! Over het algemeen kun je er echter vanuit gaan dat de naam wordt aangehouden die het meest toepasselijk is, maar een het kan dus voorkomen dat een wijn nog wat droger is dan het etiket aangeeft. Minder droog kan nooit.

Extra Dry – Dry – Demi-Sec - Doux

Deze vier varianten zijn de varianten die minder droog zijn dan Brut. Extra Dry is één stap minder droog dan Brut, daarna komt Dry, Demi-sec en Doux. Doux is daarbij de zoetste variant. In de opbouw van de restsuikergehaltes kun je opmaken dat mousserende wijn oorspronkelijk zoeter werd gedronken. Dry wordt nu als redelijk zoet beschouwd, maar was dus ooit erg droog. De restsuikergehaltes die bij de categorieën horen:

  • Extra Dry: 12-17 gram per liter
  • Dry: 17-32 gram per liter
  • Demi-sec: 32-50 gram per liter
  • Doux: meer dan 50 gram per liter

Millesimato

Millesimato is Italiaans voor millésime of vintage. Dit betekent dat de wijn gemaakt is van druiven van één oogstjaar en niet van een blend van meerdere jaren. Deze blends zijn heel gebruikelijk binnen mousserende wijnen, maar bij millesimato wijnen is hiervan geen sprake. Binnen millesimato wijnen zijn er jaar op jaar dan ook meer verschillen te ontdekken, omdat het de expressie geeft van één oogstjaar.

Een Trentodoc met jaartalvermelding (mogelijk met of zonder de term millesimato) moet naast druiven van één oogstjaar aan een ander criterium voldoen: de minimale periode voor tweede vergisting is 24 maanden. Bij een normale Trentodoc is dat 15 maanden.

Riserva

Een Trentodoc mag het predikaat ‘Riserva’ dragen als de tweede vergisting op de fles minimaal 36 maanden is geweest. Een langere tweede vergisting zorgt over het algemeen voor een complexere, meer ontwikkelde wijn met een verfijnder perlage. Riserva wijnen hoeven niet noodzakelijk van één oogstjaar afkomstig te zijn.


Trentodoc

Staat voor mousserende wijnen uit Trentino, gemaakt volgens de 'Metodo Classico'. Dit betekent dat de wijnen een tweede vergisting ondergaan in de fles, net als bij bijvoorbeeld franciacorta of champagne.